Jak zrobić puszysty biszkopt? 5 porad

Jak zrobić puszysty biszkopt? 5 porad

Przygotowanie biszkoptu – wbrew pozorom – nie jest trudne, jednak należy trzymać się kilku podstawowych zasad. Oprócz odpowiednich proporcji, bardzo ważne są sposób dodawania i mieszania składników, a także pieczenia. Sprawdź, jak przygotować idealny biszkopt!

1. Napowietrzenie ciasta

Przed przygotowaniem ciasta należy dokładnie przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Napowietrzenie tych składników sprawi, że biszkopt będzie puszysty, lekki i delikatny. Jest to podstawa udanego ciasta!

2. Odpowiednio ubite białka jaj

Dzięki ubitym białkom, biszkopt nabiera puszystości i lekkości. Należy jednak uważać, aby nie „przebić” piany – gdy odwrócimy miskę do góry dnem, nie powinna się wylewać. Równie ważną sprawą jest dokładne oddzielenie białek od żółtek, ponieważ nawet najmniejsza ilość żółtka, która przedostanie się do piany, może popsuć cały efekt.

3. Optymalna temperatura składników

Jak w przypadku wielu innych ciast, do biszkoptu należy wykorzystywać składniki o temperaturze pokojowej. Dlatego warto najlepiej godzinę wcześniej wyjąć jajka z lodówki i ocieplić. Niestety, zbyt duża różnica temperatur pomiędzy składnikami może sprawić, że zamiast biszkoptu wyjdzie zakalec.

4. Ręczne mieszanie składników

Zdarza się, że biszkopt na tort opada. Może to być spowodowane między innymi techniką mieszania. Łączenie składników za pomocą miksera jest bardzo szybkie, jednak w przypadku biszkoptu lepiej użyć łyżki, rózgi lub szpatułki. Ręczne mieszanie ciasta zajmie nam nieco więcej czasu, jednak dzięki temu nie napowietrzymy zbyt szybko ciasta i pozwolimy mu pięknie wyrosnąć podczas pieczenia. Nie należy zbyt energicznie mieszać, ponieważ w tym przypadku również dojdzie do napowietrzenia masy. Lepiej powoli i dokładnie łączyć składniki.

5. Odpowiednia temperatura pieczenia

Zalecana temperatura pieczenia biszkoptu to 160-170 stopni C. Nie należy przekraczać tej wartości, ponieważ może powstać zakalec. Środek ciasta będzie niedopieczony, natomiast spód i boki zbyt zarumienione. Warto pamiętać, aby wcześniej nagrzać piekarnik i upewnić się, że ma odpowiednią temperaturę.

Chcesz upiec idealny biszkopt? Sprawdź, jakimi jeszcze zasadami warto się kierować: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/.

 

Lubię pisać. Interesuje mnie moda, uroda oraz tematyka lifestyle. Namiętnie czytam książki - w szczególności interesuje mnie psychologia i reportaże. Skończyłam studia dziennikarskie i psychologię. Kocham zwierzęta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *