Tran - bezcenne źródło zdrowia!

Tran - bezcenne źródło zdrowia!

Tran kojarzy się przede wszystkim z suplementem diety wzmacniającym odporność. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Nie chodzi jednak o podważanie jego wpływu na zdrowie, ale przede wszystkim o charakterystyczny, rybny posmak, który dla wielu ludzi (szczególnie dzieci) jest nie do zaakceptowania. Warto jednak się przełamać i regularnie spożywać tran. Jakie korzyści, prócz wzmocnienia odporności daje? Czy faktycznie musimy pogodzić się ze specyficznym smakiem? 

Tran – źródło nie tylko odporności!

Bardzo ważną kwestią, od której należy w zasadzie zacząć, jest to, że prawdziwy tran to wyłącznie olej z wątroby ryb dorszowatych. Czasem potocznie tranem nazywany jest olej z wątroby rekina, jednak to nie to samo. Wybierając tran zwróć więc uwagę na jego skład!

Olej z wątroby dorsza i ryb dorszowatych to prawdziwa kopalnia kwasów omega-3. To właśnie one w największej mierze odpowiadają za korzystne efekty dla zdrowia. Jakie?

Tran to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Do tej grupy zaliczają się również kwasy EPA, DHA i DPA. Taka mieszanka to prawdziwy koktajl odżywczy, dbający o prawidłowe funkcjonowanie:

  • mózgu;
  • układu nerwowego;
  • wzroku;
  • układu krążenia.

Kwasy omega-3 należy traktować tak, jak witaminy, a więc składnik, którego organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Muszą więc być suplementowane. Kwasy omega-3 znajdują się w tłustych rybach morskich i w niektórych roślinach, jednak zapewnienie sobie odpowiedniej ilości wyłącznie z pożywienia jest trudne. Dlatego o wiele wygodniej i skuteczniej jest spożywać tran – znajdują się w nim optymalne ilości kwasów omega-3. 

Kto i kiedy przede wszystkim powinien spożywać tran? 

Tran to produkt zdecydowanie dla każdego i nie ma w tym przesady. Kurację powinno się przeprowadzać przede wszystkim w okresie wzmożonej podatności na infekcje, ale także w okresie:

  • rekonwalescencji;
  • narażenia na silny i długotrwały stres;
  • wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego;
  • dorastania – w tranie znajdują się również spore ilości witamin, w tym A i D, które odpowiadają za wzrok i mocne kości oraz zęby;
  • osłabionej odporności organizmu. 

Dzieci, dorośli i osoby starsze – tran to produkt uniwersalny i o wielu zaletach. Dzięki temu, że to produkt w pełni naturalny, korzyści jest jeszcze więcej. 

Warto dodać również, że wielu producentów oferuje dziś produkty pozbawione specyficznego smaku – w postaci kapsułek lub płynu o owocowym smaku. Dzięki temu nieprzyjemne skojarzenia z tranem nie będą mieć już więcej racji bytu. 

Czy podawanie tranu niemowlętom jest wskazane?

Co więcej, tran nadaje się również do podawania maluchom, już od 4 tygodnia życia. To naturalny preparat wzmacniający odporność, a przy tym dbający o prawidłowy rozwój młodego organizmu. Dzięki temu mózg, wzrok i serce maluszka otrzymują wsparcie już od pierwszych tygodni życia, co zaprocentuje w przyszłości. 

Pamiętaj jednak, by przed zakupem tranu zapoznać się z jego składem. Najbardziej wartościowy będzie ten, który ma jak najprostszy skład, pozbawiony sztucznych barwników i konserwantów. 

 

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej oraz socjologii i komunikacji społecznej. Technik usług kosmetycznych, miłośniczka zwierząt. Dzielę się z Wami moim doświadczeniem i spostrzeżeniami, przede wszystkim ze świata beauty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *