Tran kojarzy się przede wszystkim z suplementem diety wzmacniającym odporność. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Nie chodzi jednak o podważanie jego wpływu na zdrowie, ale przede wszystkim o charakterystyczny, rybny posmak, który dla wielu ludzi (szczególnie dzieci) jest nie do zaakceptowania. Warto jednak się przełamać i regularnie spożywać tran. Jakie korzyści, prócz wzmocnienia odporności daje? Czy faktycznie musimy pogodzić się ze specyficznym smakiem?
Tran – źródło nie tylko odporności!
Bardzo ważną kwestią, od której należy w zasadzie zacząć, jest to, że prawdziwy tran to wyłącznie olej z wątroby ryb dorszowatych. Czasem potocznie tranem nazywany jest olej z wątroby rekina, jednak to nie to samo. Wybierając tran zwróć więc uwagę na jego skład!
Olej z wątroby dorsza i ryb dorszowatych to prawdziwa kopalnia kwasów omega-3. To właśnie one w największej mierze odpowiadają za korzystne efekty dla zdrowia. Jakie?
Tran to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Do tej grupy zaliczają się również kwasy EPA, DHA i DPA. Taka mieszanka to prawdziwy koktajl odżywczy, dbający o prawidłowe funkcjonowanie:
- mózgu;
- układu nerwowego;
- wzroku;
- układu krążenia.
Kwasy omega-3 należy traktować tak, jak witaminy, a więc składnik, którego organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Muszą więc być suplementowane. Kwasy omega-3 znajdują się w tłustych rybach morskich i w niektórych roślinach, jednak zapewnienie sobie odpowiedniej ilości wyłącznie z pożywienia jest trudne. Dlatego o wiele wygodniej i skuteczniej jest spożywać tran – znajdują się w nim optymalne ilości kwasów omega-3.
Kto i kiedy przede wszystkim powinien spożywać tran?
Tran to produkt zdecydowanie dla każdego i nie ma w tym przesady. Kurację powinno się przeprowadzać przede wszystkim w okresie wzmożonej podatności na infekcje, ale także w okresie:
- rekonwalescencji;
- narażenia na silny i długotrwały stres;
- wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego;
- dorastania – w tranie znajdują się również spore ilości witamin, w tym A i D, które odpowiadają za wzrok i mocne kości oraz zęby;
- osłabionej odporności organizmu.
Dzieci, dorośli i osoby starsze – tran to produkt uniwersalny i o wielu zaletach. Dzięki temu, że to produkt w pełni naturalny, korzyści jest jeszcze więcej.
Warto dodać również, że wielu producentów oferuje dziś produkty pozbawione specyficznego smaku – w postaci kapsułek lub płynu o owocowym smaku. Dzięki temu nieprzyjemne skojarzenia z tranem nie będą mieć już więcej racji bytu.
Czy podawanie tranu niemowlętom jest wskazane?
Co więcej, tran nadaje się również do podawania maluchom, już od 4 tygodnia życia. To naturalny preparat wzmacniający odporność, a przy tym dbający o prawidłowy rozwój młodego organizmu. Dzięki temu mózg, wzrok i serce maluszka otrzymują wsparcie już od pierwszych tygodni życia, co zaprocentuje w przyszłości.
Pamiętaj jednak, by przed zakupem tranu zapoznać się z jego składem. Najbardziej wartościowy będzie ten, który ma jak najprostszy skład, pozbawiony sztucznych barwników i konserwantów.
Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej oraz socjologii i komunikacji społecznej. Technik usług kosmetycznych, miłośniczka zwierząt. Dzielę się z Wami moim doświadczeniem i spostrzeżeniami, przede wszystkim ze świata beauty.