,

Zupa krem z dyni - szybki i prosty przepis

Zupa krem z dyni - szybki i prosty przepis

Sezon na dynię to świetna okazja do wypróbowania jej w wielu możliwych wariacjach smakowych, a pierwsza w kolejce czeka zupa z dyni. Kiedy na dworze jest zimno i szaro, jej pomarańczowy kolor i wyśmienity smak doda nam odrobiny optymizmu, która wraz ze szczyptą estragonu, kremową konsystencją i delikatnym smakiem rozgrzeje nasze zmarznięte od jesiennego chłodu ciało i doda energii nawet najbardziej ospałym zmarzluchom, którzy, jak ja, powoli odczuwają skutki jesiennej depresji. Zupa z dyni smakuje wybornie!

Zupę z dyni przygotowuje się w dość krótkim czasie, ale do jej przygotowania będzie potrzebny blender. Dzięki niemu rozdrobnimy wszystkie składniki, a rozgrzewająca, dyniowa zupa uzyska niezwykle pożądaną i delikatną, kremową konsystencję.

Chociaż w tym przepisie akurat nie ma w składzie imbiru, dynia i imbir stanowią smaczne połączenie. Imbirowi smakosze mogą spróbować dodać do prezentowanej tu zupy z dyni odrobinę startego na tarce o drobnych oczkach, świeżego imbiru, dla wzbogacenia zapachu i zwiększenia właściwości rozgrzewających :).

Liczba porcji 4
Czas przygotowania i oczekiwania 15 min
Czas gotowania 30 min
Całkowity czas 45 min

Łatwa zupa z dyni czyli zupa-krem z dyni z marchewką. Smaczna zupa z dyni – przepis krok po kroku na zupę dyniową z łatwo dostępnych składników.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni (pokrojona w dużą kostkę)
  • 2 marchewki (duże; pokrojone na plasterki)
  • 1 mozzarella (pokrojona na plasterki)
  • 1 cebula (pokrojona w krążki)
  • 3 Szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 Kubek mleka (można zastąpić śmietanką do zup i sosów)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka estragonu (suszony, drobno posiekany)
  • 1 Szczypta gałki muszkatołowej (utarta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz

ZUPA Z DYNI – JAK ZROBIĆ

Krok 1

Dynię grillujemy na suchej patelni aż delikatnie zmięknie i lekko się przyczerni. Możemy też piec ją przez 1 godzinę w nagrzanym do 180 °C piekarniku.

Krok 2

Cebulę podsmażamy na maśle i oliwie aż się zeszkli.

Krok 3

Dodajemy marchewkę i smażymy aż zmięknie.

Krok 4

Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem warzywnym i zagotowujemy. Dodajemy estragon i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Dosypujemy też szczyptę gałki muszkatołowej.

Krok 5

Warzywa studzimy, następnie przekładamy do blendera i miksujemy na gładko.

Krok 6

Po zmiksowaniu zupę przelewamy z powrotem do garnka. Trzymamy na małym ogniu, dolewamy mleko, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny.

Krok 7

Doprawiamy solą i pieprzem, a gdy zupa będzie na talerzu, ozdabiamy odrobiną suszonego estragonu lub rozmarynu i plasterkami mozzarelli.

SMACZNEGO!

 

 

Lubię pisać. Interesuje mnie moda, uroda oraz tematyka lifestyle. Namiętnie czytam książki - w szczególności interesuje mnie psychologia i reportaże. Skończyłam studia dziennikarskie i psychologię. Kocham zwierzęta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *