Sezon na dynię to świetna okazja do wypróbowania jej w wielu możliwych wariacjach smakowych, a pierwsza w kolejce czeka zupa z dyni. Kiedy na dworze jest zimno i szaro, jej pomarańczowy kolor i wyśmienity smak doda nam odrobiny optymizmu, która wraz ze szczyptą estragonu, kremową konsystencją i delikatnym smakiem rozgrzeje nasze zmarznięte od jesiennego chłodu ciało i doda energii nawet najbardziej ospałym zmarzluchom, którzy, jak ja, powoli odczuwają skutki jesiennej depresji. Zupa z dyni smakuje wybornie!
Zupę z dyni przygotowuje się w dość krótkim czasie, ale do jej przygotowania będzie potrzebny blender. Dzięki niemu rozdrobnimy wszystkie składniki, a rozgrzewająca, dyniowa zupa uzyska niezwykle pożądaną i delikatną, kremową konsystencję.
Chociaż w tym przepisie akurat nie ma w składzie imbiru, dynia i imbir stanowią smaczne połączenie. Imbirowi smakosze mogą spróbować dodać do prezentowanej tu zupy z dyni odrobinę startego na tarce o drobnych oczkach, świeżego imbiru, dla wzbogacenia zapachu i zwiększenia właściwości rozgrzewających :).
Liczba porcji | 4 |
Czas przygotowania i oczekiwania | 15 min |
Czas gotowania | 30 min |
Całkowity czas | 45 min |
Łatwa zupa z dyni czyli zupa-krem z dyni z marchewką. Smaczna zupa z dyni – przepis krok po kroku na zupę dyniową z łatwo dostępnych składników.
W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni (pokrojona w dużą kostkę)
- 2 marchewki (duże; pokrojone na plasterki)
- 1 mozzarella (pokrojona na plasterki)
- 1 cebula (pokrojona w krążki)
- 3 Szklanki wywaru warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 Kubek mleka (można zastąpić śmietanką do zup i sosów)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka estragonu (suszony, drobno posiekany)
- 1 Szczypta gałki muszkatołowej (utarta na tarce o drobnych oczkach)
- sól, pieprz
ZUPA Z DYNI – JAK ZROBIĆ
Krok 1
Dynię grillujemy na suchej patelni aż delikatnie zmięknie i lekko się przyczerni. Możemy też piec ją przez 1 godzinę w nagrzanym do 180 °C piekarniku.
Krok 2
Cebulę podsmażamy na maśle i oliwie aż się zeszkli.
Krok 3
Dodajemy marchewkę i smażymy aż zmięknie.
Krok 4
Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem warzywnym i zagotowujemy. Dodajemy estragon i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Dosypujemy też szczyptę gałki muszkatołowej.
Krok 5
Warzywa studzimy, następnie przekładamy do blendera i miksujemy na gładko.
Krok 6
Po zmiksowaniu zupę przelewamy z powrotem do garnka. Trzymamy na małym ogniu, dolewamy mleko, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny.
Krok 7
Doprawiamy solą i pieprzem, a gdy zupa będzie na talerzu, ozdabiamy odrobiną suszonego estragonu lub rozmarynu i plasterkami mozzarelli.
SMACZNEGO!
Lubię pisać. Interesuje mnie moda, uroda oraz tematyka lifestyle. Namiętnie czytam książki - w szczególności interesuje mnie psychologia i reportaże. Skończyłam studia dziennikarskie i psychologię. Kocham zwierzęta.